Wednesday, December 6, 2006

Chicken Kung Pao

Salam semua...
Ni satu lagi resipi yang saya nak share dengan semua. Hope cuba sebab sedap dan senang. Terima kasih pada Mama Fami sebab share resipi Cranko21 dengan kami semua.

Say you, say me...
MamaFami: Most welcome Mama... Resipi simple boleh la cuba... Heheheh...

CHICKEN KUNG PAO


Ingredients A :

600g chicken fillets ~ diced (Saya guna ayam yang dipotong kecil)
corn flour
salt

- Coat the chicken fillets with salt and corn flour and fry.
- Once cooked, remove from oil and place on the kitchen towel to absorb oil.

Ingredients B :

100g cashew nuts ~ fry with oil (Saya tak letak sebab tak ada)
30g dried chillies ~ cut into 1 to 1.5 inches long (Boleh letak banyak kalau hendak pedas)
2 white onions ~ diced (Saya belah 6)
4 garlic ~ pounded
2 inches fresh ginger ~ pounded
1 green pepper ~ diced
3 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons chillie sauce (Boleh lebihkan untuk lebih pedas)
1/4 cup water (Boleh lebihkan untuk lebih kuah)
cooking oil
salt ~ if needed

Method :

1. Heat a bit of oil in a wok and fry the dried chillies till crispy. Set aside.
2. Saute ginger and garlic till fragrant.
3. Add in the diced white onion.
4. Add in the green pepper, fried chicken, oyster sauce, chillie sauce and a bit of water.
5. When there's only little liquid left, add in the fried cashew nuts, mix well and remove from heat.
(Saya tabur hirisan spring onion untuk hiasan)

Selamat mencuba...

1 comment:

MamaFaMi said...

Terima kasihlah sebab rajin dan sudi mencuba resipi yang dipromosi di page mama. Mama ni suka nak cuba benda-benda senang je... Kalau rumit, tak kuaso den!