Wednesday, March 14, 2007

Cucur... Oh... Cucur...

Maaf semua sebab saya tak berkesempatan untuk mengemaskini blog saya. Saya ingin kongsi resipi yang cukup simple dan enak jika dinikmati panas-panas bersama teh atau milo. Harap semua sudi mencuba.

Say you, say me....
MamaFami: Betul la Mama... Kalau tekak kita mesti nak banyak bawang, lagi manis... Hehehehe...

Cucur Ikan Bilis

Bahan:
3 cwn tepung gandum (lebihkan pun boleh)
1/2 cwn ikan bilis (bersih dan toskan) (boleh diganti dengan udang)
5-6 ulas bawang merah (hiris halus)
1 biji telur
Garam
Air masak secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara:
1. Campurkan semua bahan kecuali air dan minyak masak. Sehingga sebati.
2. Curah air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang agak pekat.
3. Goreng di dalam minyak yang telah dipanaskan.
4. Hidangkan.

1 comment:

mamafami said...

Mama kan, kalau buat cucur ni untuk diri sendiri, mama suka boh banyak banyak baaaaaaanyak bawang. Tapi kalau buat untuk seisi warga rumah, kenalah ikut selera diorang. Makan dengan cili sos untuk sarapan pagi...best!