Tuesday, April 10, 2007

Kuih Keria... Sedapnya...


Apa khabar semua? Maaf sebab lama tak mengup-datekan blog ini. Banyak juga projek terkini saya, insya Allah akan saya kongsi bersama nanti.

Kali ni satu lagi kuih tradisional; kuih keria. Kuih keria merupakan salah satu kuih tradisional kegemaran saya. Untuk pengetahuan semua ini merupakan batch kedua yang saya buat. Yang pertama terlalu banyak salutan gulanya dan yang kedua ni boleh dikira kurang gulanya tapi sesuai dengan tekak kami.

Resipi? Hmmm... Kali ni saya guna resipi dari Mama Fami. Thanks Mama Fami... Cuma saya punya terkurang salutan gulanya. Hehehe...

Kuih Keria

Bahan:
500 g sweet potatoes (keledek) ~ boiled and mashed
6 - 8 tablespoons flour
a pinch of salt
3 cups oil for frying

Salutan gula:
1 cup white sugar
1/2 cup water

Cara:
1. Mix the mashed sweet potatoes with flour and salt to form a soft dough.
2. Shape it like a ring (like donuts).
3. Fry till golden brown. Take out and put on the kitchen towel.
4. To coat, mix water and sugar. Put in a pan on medium heat and let it reach a sticky consistency.
5. Add in the fried rings and stir to coat evenly.

Say you, say me...
Ujie: Asal abis udah le... Hehehe... Sesekali buat syok gak kan?
MamaFami: La sampai macam tu ke? Takpa, kalau dah hilang phobia boleh buat lagi ye...

2 comments:

ujie said...

allooo!!! org ari 2 ada gak buat keria ni... tp malas nak bentukkan ring... buat bulat2 jer... hikhikhik... abih gak... hahah...

MamaFaMi said...

Thanks ye sebab sudi try resipi yang mama tepek. Mama ni masih ada lagi saki baki fobia buat kuih ni. Tu sebab jarang buat... Fobia kuku jari terkena gula panas, took years and years nak baik dari kekerepotan itewww...