Wednesday, February 24, 2010

Stew Ayam Ala Middle East

Resipi olahan sendiri. Sila la mencubanya... Simple dan bahan senang diperolehi.

Chicken Stew Ala Middle East

Bahan:
Ayam (boleh ganti lamb or beef)
Tomato Pure
English Onion (chopped)
Garlic (crushed)
Celery (hiris)
Carrot (potong kuib)
Tomato (potong kuib) (optional)
Potato (potong kuib or hiris tebal)
Sedikit serbuk kunyit (ni bagi taste middle easternnya kalau tak nak pun boleh)
Water
Chicken stock (walaupun guna beef or lamb, sila guna chicken stok. i used yang kuib stok tu je)
Salt
Olive oil
Pepper
Bay leaves
Dry Tyhme
Dry Basil
Dry Rosemary

Cara:
1. Tumis english onion dan garlic dengan olive oil hingga bawang layu.
2. Masukkan chicken (lamb or beef) dan gaul sampai brown.
3. Masukkan celery, kentang, carrot dan tomato (kalau guna). Gaul rata dan masakkan dalam 5 minit.
4. Masukkan air sehingga tenggelam semua bahan. Gaul rata.
5. Masukkan serbuk kunyit, tomato puree, chicken stok, herbs, pepper dan sedikit garam.
6. Tutup periuk dan biarkan atas api kecil. Kacau sesekali.
7. Masak selama 1 jam. Perisakan dengan garam (jika tak rasa).
8. Gaul rata. Masak untuk 5 minit lagi dan hidangkan.

* kalau beef dan lamb, masak for 2 hours hingga daging lerai dari tulang. Guna beef or lamb yang agak tough macam shoulder sebab masak lama.

Say you say me: MamaFami, cubalah lagi... Mana tau menjadi plak... Thanks sebab sudi singgah.

1 comment:

MamaFaMi said...

Salaam Hanny... Nampak sedap stew Hanny ni. Mama pernah buat stew dulu, tapi macam tak jadi je... tu yang phobia sket dengan stew...