Saturday, May 8, 2010

Sup Ayam

Sup yang sangat simple dan sedap. Resipi... Saya masak dalam claypot / periuk tanah. Kalau takda, periuk biasa pun ok.

Syahani's Clear Soup

Bahan:
Ayam - potong kecil, bersih dan tos
Kentang - kupas dan potong kuib 1 inci
Bawang besar (potong wedges)
Stok ayam - saya guna stok ayam kiub
Air
Garam
Halia - jika suka (crushed)
Bawang putih - jika suka (crushed)
Daun sup - hiris kasar
Daun bawang - hiris kasar

Cara:
1. Masukkan ayam, kentang, bawang dan halia
2. Stok ayam dan air secukupnya.
3. Tutup periuk dan masak menggunakan api kecil sehingga kentang empuk.
4. Perisa dengan garam. Gaul seketika.
5. Tabur daun sup dan daun bawang dan hidangkan.

No comments: