Sunday, October 31, 2010

Fish and Potatoes


Salam.
Satu lagi resipi yang simple sedap dan mudah....

Fish Fillet
Bahan:
Kepingan ikan dory - beli frozen di pasaraya
Garam
Serbuk lada hitam
Serbuk jintan

Bahan Salut:
Tepung
Garam
Air sejuk
Telur
Susu UHT - 2 sudu makan
Tepung beras

Cara:
1. Perap seketika kepingan ikan dengan garam, serbuk lada hitam, serbuk jintan.
2. Bancuh bahan salut sehingga mendapat kepekatan seperti tepung bancuhan goreng pisang.
3. Bedak kepingan ikan dengan tepung beras.
4. Celup ikan dalam bahan salut dan goreng secara deep fry sehingga garing dan kekuningan menggunakan api kecil. Pastikan minyak panas tetapi bukan terlalu panas.

Tartar Sauce
Bahan:
Dill Pickle
Jalapeno (optional untuk pedas)
Black Olives
Grilled garlic (chopped finely) (optional)
mayonaise

Cara:
1. Cincang semua bahan kecuali mayonaise.
2. Gaul mayonaise dengan semua bahan yang dicincang.
3. Perisa dengan garam dan hidangkan.

No comments: