Friday, May 27, 2011

Tomyam Putih Lagi...

Kali ni tomyam ni saya buat sendiri ya. Tak guna perencah tomyam putih Adabi tu... Anak-anak suka, resipi simple dan senang... Anak siap hirup kuah lagi... Terima kasih pada rakan saya sebab perkenalkan blog ini pada saya. Resipi dari sini:

Tomyam Putih
Bahan-bahan

1 mangkuk ayam & diptong kecil (saya fish ball dan fish cake)
2 mangkuk air
7 ekor udang dibuang kepala
5 ulas bawang putih - diketuk
1 biji bawang besar -dibelah 2
5 biji cili padi - diketuk (saya tak letak)
2 biji tomato - dipotong dadu
3 batang serai - diketuk
6 helai daun limau purut diketuk
1 sudu kecil asam jawa - seeloknya gunakan yang tanpa biji (saya tak guna terlupa)
2 biji limau nipis - dibelah dan dibuang biji (saya guna air perahan limau nipis dalam botol)
Daun ketumbar - dipotong kasar (saya tak letak)
Garam & gula - secukup rasa

Cara-cara:

1.Masukkan air kedalam periuk
2.Masukkan ayam & bawang putih
3.Masukkan udang dan terus masukkan tomato, biarkan 1 minit
4.Masukkan air asam jawa, kacau
5.Besarkan api sebesar-besarnya. Campakkan sekaligus serai, daun limau purut & bawang besar. Biarkan menggelegak kuat selama 20 saat
6.Perlahankan sekecil-kecil api. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan lada jarum
7.Taburkan serbuk lada hitam dan perahkan limau nipis 2 belahan. Pastikan proses ini berlaku 8.tidak lebih 20 saat
9.Tutup api. Angkat terus dan hidangkan
10.Taburkan potongan daun ketumbar



No comments: